HUBUNGAN PENGETAHUAN, POLA MAKAN DENGAN KADAR ASAM URAT PADA PASIEN DIABETES MELITUS DI PUSKESMAS JOHAN PAHLAWAN

Authors

  • Desti wulandari
  • Rinawati Universitas Teuku Umar
  • Itza Mulyani Universitas Teuku Umar
  • Suci Eka Putri Universitas Teuku Umar

DOI:

https://doi.org/10.30605/biogenerasi.v10i1.5169

Keywords:

Knowledge, Diet, Cholesterol levels, Diabetes Mellitus

Abstract

This research is a quantitative research with a cross sectional approach carried out at the Johan Pahlawan Community Health Center with a sample size of 86 respondents. A total of 26 (30.2%) respondents with more or less knowledge had high cholesterol, while 9 respondents (10.5%) with normal cholesterol levels had good knowledge. This value means Ha is accepted and H0 is rejected. As many as 33 (38.4%) respondents with more or less eating patterns had high cholesterol, while 10 respondents (11.6%) with normal cholesterol levels had good eating patterns. This value means Ha is accepted and H0 is rejected. Shows a significant relationship between the level of knowledge and cholesterol levels. The results of the Chi-Square statistical test show a p-value of 0.010 (α < 0.05). shows a significant relationship between diet and cholesterol levels, with a p-value of 0.012 (α < 0.05).

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adamfati, M. (2022). Aktivitas Fisik pada Pasien Diabetes Melitus Tipe II. Jurnal Penelitian Perawat Profesional, 3(1), 153–158.
Agustina, A. N., Dewi, S. U., Casman, C., Kristianingsih, T., Anidhaa, H., Maulana, D., & Ardiansyah, F. (2023). Upaya Peningkatan Pengetahuan Tentang Asam Urat Pada Warga RT. 02/03 Kelurahan Pondok Labu. Indonesia Berdaya, 4(1), 397-404.
Ali, M. I. F., Rammang, S., & Irnawan, S. M. (2024). Hubungan Aktivitas Fisik Dengan Kadar Asam Urat Pada Lansia di Wilayah Kerja Panti Jompo Yayasan Al-Kautsar Palu. Jurnal Ners, 8(1), 964–969.
Asmat, U., Abad, K., & Ismail, K. (2016). Diabetes mellitus and oxidative stress A concise review. Saudi pharmaceutical journal, 24(5), 547–553.
Astuti, E., Widari, N. P., & Dewi, E. U. (2022). Peningkatan Pengetahuan Lansia Tentang Asam Urat Di Posyandu Lansia Rt 17 Rw 06 Tambak Asri Surabaya. Jurnal Pengabdian Masyarakat, 3(1), 19–24.
Bertalina, B., & Purnama, P. (2016). Hubungan lama sakit, pengetahuan, motivasi pasien dan dukungan keluarga dengan kepatuhan diet pasien Diabetes Mellitus. Jurnal Kesehatan, 7(2), 329–340.
Chen, J., Ge, J., Zha, M., Miao, J. J., Sun, Z. L., & Yu, J. Y. (2020). Effects of uric acid-lowering treatment on glycemia: a systematic review and meta-analysis. Frontiers in Endocrinology, 11, 577.
Dinas Kesehatan Kabupaten Aceh Barat. (2021). Profil Kesehatan Kabupaten Aceh Barat 2020.
Dinkes Aceh. (2022). Profil Kesehatan Aceh 2021. Dinas Kesehatan Aceh. www.dinkes.acehprov.go.id
Dungga, E. F. (2022). Pola Makan dan Hubungannya Terhadap Kadar Asam Urat. Jambura Nursing Journal, 4(1), 7–15. https://doi.org/10.37311/jnj.v4i1.13462
Fatah, N. (2014). Hubungan Pola Makan Terhadap Pertumbuhan Anak Di Sd Negeri 1 Karangjambe Kecamatan Wanadadi Kabupaten Banjarnegara. UNIVERSITAS MUHAMMADIYAH PURWOKERTO.
Fitriani, R., Azzahri, LM, NURMAN, M., & Hamidi, MSN (2021). Hubungan Pola Makan dengan Kadar Asam Urat (Gout Artritis) pada Dewasa Usia 35-49 Tahun. Jurnal Keperawatan , 5 (1), 20-27
Guntur., & Ongkowijaya dkk. ‘Hubungan Asam Urat dan HbA1c pada Penderita Diabetes Mellitus Tipe 2 yang Dirawat Inap di RSUD Prof. Dr. RD Kandou Manado, Dalam, Jurnal e-Clinic (eCl). Nomor 2, (2016).
Gustafsson, David, and Robert Unwin. "The pathophysiology of hyperuricaemia and its possible relationship to cardiovascular disease, morbidity and mortality." BMC nephrology 14 (2013): 1-9.
Hadijaya, Teguh, et al. "HUBUNGAN PENGETAHUAN DENGAN KEPATUHAN DIET PASIEN DIABETES MELITUS TIPE II DI UPT. RSUD BANGGAI LAUT." Jurnal Kesehatan Tambusai 4.3 (2023): 4448-4457.
Harahap, U., Rohani, A. S., Tanjung, H. R., Husori, D. I., Khairunnisa, K., & Nasution, E. S. (2021). Edukasi Diabetes Melitus dan pemeriksaan glukosa darah acak serta asam urat sebagai upaya preventif penyakit komorbid Covid-19. Unri Conference Series: Community Engagement, 3, 450–456.
Hasibuan, T. P., & Siagian, M. (2020). Hubungan Pola Makan Dengan Status Gizi Balita Di Wilayah Kerja Puskesmas Sering Lingkungan Vii Kelurahan Sidorejo Kecamatan Medan Tembung Tahun 2019. Jurnal Kebidanan Kestra (Jkk), 2(2), 116–125.
International Diabetes Federation. (2021). International Diabetic Federation Diabetic Atlas(10th ed.). International Diabetes Federation (IDF).
International Diabetes Federation. (2021). International Diabetic Federation Diabetic Atlas(10th ed.). International Diabetes Federation (IDF).
JAIS, Ahmad, et al. Pengaruh asam urat dalam darah penderita diabetes melitus pada peningkatan kadar gula darah. Jurnal Riset Media Keperawatan, 2021, 4.1: 1-7.
Jaliana, S., & Sety, L. O. . (2018). Faktor-faktor yang Berhubungan dengan Kejadian Asam Urat pada usia 20-44 tahun di RSUD Bahteramas Provinsi Sulawesi Tenggara Tahun 2017. Jamkesmas, 3(2), 1–13.
Krisnatuti, I. D., Rasjmida, D., & Yenrina, I. R. (2014). Diet sehat untuk penderita Diabetes Mellitus. Penebar Swadaya Group.
Lai, H. M., Chen, C. J., Su, B. Y. J., Chen, Y. C., Yu, S. F., Yen, J. H., ... & Chang, S. J. (2012). Gout and type 2 diabetes have a mutual inter-dependent effect on genetic risk factors and higher incidences. Rheumatology, 51(4), 715-720.
Madianov, I. V., Balabolkin, M. I., Markov, D. S., & Markova, T. N. (2000). Main causes of hyperuricemia in diabetes mellitus. Terapevticheskii arkhiv, 72(2), 55-58
Mangapi, Y. H., Tandilimbong, H., & Ganisa, E. (2020). Hubungan Pola Makan Dengan Kejadian Acne Vulgaris Pada Mahasiswa Semester Viii Di Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan (Stikes) Tana Toraja Tahun 2020. Jurnal Ilmiah Kesehatan Promotif, 5(1), 14–26.
Maryam, R.S., et al. (2008). Mengenal Usia Lanjut dan Perawatannya. Jakarta: Salemba Medika.
O.S., Orlyk. (2016). Dietary changes in patients with diabetes mellitus in combination with gout. International Journal of Endocrinology.3(75):133-135.
Pandey, R., Humagain, S., Risal, P., Yadav, R. K., & Pokhrel, B. R. (2022). Association between serum uric acid and blood glucose level in diabetic and non-diabetic patients. Nepal Medical College Journal, 24(4), 271-275.
Pertiwi, D., & Almurdi dkk. ‘Hubungan Asam Urat dengan Gula Darah pada Penderita Diabetes Mellitus Tipe 2 yang Mengalami Obesitas, Dalam, Jurnal Kesehatan Masyarakat Andalas. Nomor 2, (2014): 79-84.
Prasanda, G. “Waspada, Penderita Asam Urat Berisiko Terkena Diabetes”, Dalam, klikdokter. 2021. https://www.klikdokter.com/info-sehat/diabetes/waspada-penderita-asam-urat-berisiko-terkena-diabetes (diakses pada 26 September 2024).
Ramli, H., Nfn, S., & Febriani, K. (2020). Hubungan Pola Makan Dengan Kadar Asam Urat Pada Lansia. Journal Fenomena Kesehatan, 3(02), 423–429.
Ridhoputrie, M., Karita, D., Romdhoni, M. F., & Kusumawati, A. (2019). Hubungan Pola Makan Dan Gaya Hidup Dengan Kadar Asam Urat Pralansia Dan Lansia Di Wilayah Kerja Puskesmas I Kembaran, Banyumas, Jawa Tengah. Herb-Medicine Journal: Terbitan Berkala Ilmiah Herbal, Kedokteran dan Kesehatan, 2(1).
Savitri, D. (2017). Diam-diam mematikan, cegah asam urat dan hipertensi. Anak Hebat Indonesia.
Sudoyo AW, S. B. (2015). Buku Ajar Ilmu Penyakit Dalam Jilid II Edisi VI. Interna Publishing.
Suiraoka, I. 2012. Penyakit Degeneratif. Nuha Medika, Yogyakarta
Suriana, N. (2014). Herbal Sakti Atasi Asam Urat. Depok: Mutiara Allamah Utama.
Suryawati, I., Fitria, N., & Akbar, Y. (2021). Hubungan Pengetahuan Dengan Kepatuhan Diet Pasien Diabetes Melitus. Jurnal Assyifa’: Jurnal Ilmu Kesehatan Lhokseumawe, 6(1).
Syatriani, S. (2023). Kualitas Hidup Penderita Diabetes Mellitus. Rizmedia Pustaka Indonesia.
Tanonggi, S. (2022). Hubungan Antara Pengetahuan Dan Sikap Lansia Dengan Upaya Pencegahan Penyakit Asam Urat Di Desa Wawondula Kecamatan Mori Utara Kabupaten Morowali Utara. Jurnal Ilmiah Kesmas-IJ, 22(2), 43-51.
Vera, Y. (2020). Penyuluhan Tentang Pemanfaatan Tanaman Obat Herbal Untuk Penyakit Asam Urat Di Desa Labuhan Labo. Jurnal Education and Development, 8(1), 424.
Wulandari, F., Abid, M. M., Rachmawati, F. D., & Widianto, H. W. (2023). Edukasi dan Pemeriksaan Terkait Risiko Penyakit Diabetes dan Asam Urat di Dusun Tinggen, Minggir, Sleman. I-Com: Indonesian Community Journal, 3(3), 1406–1412.

Downloads

Published

2025-01-03

How to Cite

wulandari, D. ., Rinawati, Mulyani, I. ., & Eka Putri, S. . (2025). HUBUNGAN PENGETAHUAN, POLA MAKAN DENGAN KADAR ASAM URAT PADA PASIEN DIABETES MELITUS DI PUSKESMAS JOHAN PAHLAWAN. Jurnal Biogenerasi, 10(1), 606–614. https://doi.org/10.30605/biogenerasi.v10i1.5169