POTENSI KERAGAMAN IKAN DI WADUK KEDUNG OMBO SEBAGAI PENYEDIA KEBUTUHAN PANGAN BERKELANJUTAN

Authors

  • Eko Purnomo Universitas Islam Negeri Walisongo Semarang
  • Syifara Chika Universitas Islam Negeri Walisongo Semarang

DOI:

https://doi.org/10.30605/biogenerasi.v7i1.1679

Keywords:

Fish, diversity, Kedung Ombo, food needs

Abstract

The program to build food security can be applied to several aspect such as food safety, food availability, affordability, and food distribution. The program  is carried out so that humans can manage natural resources for the availability of food needs in a sustainable manner. One of the most important foods is fish. Fish contains high protein, omega 3 fatty acids, and other nutritional. The purpose of this study was to determine the potential of fish diversity in the Kedung Ombo reservoir as a provider of sustainable food needs. The research method uses survey and literature review. Based on the results of the literature study, it was found that there were 13 types of fish and came from 7 families. The fish species include parrot fish (Oreochromis niloticus), tilapia fish (Oreochromis mossambicus), Catfish (Pangasius sutchi), tawes fish (Barbodes gonionatus) and betutu fish (Oxyeleotris marmorata). In fish farming activities, one of them must be carried out properly, one of which is by paying attention to the concept of inland public waters in a sustainable manner so that its easy for the community to meet their food needs

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aida, S. N., A. D. Utomo, T. Hidayah, G. S., dan B. Waro, R. D. M. dan J. (2013). Percobaan penebaran ikan patin untuk perikanan berbasis budidaya di Waduk Kedung Ombo Jawa Tengah. Laporan akhir kegiatan. Balai Penelitian Perikanan Perairan Umum.
Aisyah, A., dan Widihastuti, R. (2017). Preferensi Masyarakat Terhadap Jenis Ikan Penebaran Di Sekitar Waduk Kedung Ombo, Provinsi Jawa Tengah. Buletin Ilmiah Marina Sosial Ekonomi Kelautan Dan Perikanan, 2(2), 93. https://doi.org/10.15578/marina.v2i2.5925
Alfyan, M. T. (2010). Hubungan Pengetahuan Gizi Dengan Status Gizi Siswa di SMA Harapan 1 Medan. Jurnal Universitas Sumatera Utara. Medan.
Almatsier, S. (2003). Prinsip-prinsip dasar ilmu gizi. Gramedia Pustaka Utama Jakarta. Jakarta.
Arifin, M. Y. (2016). Pertumbuhan dan Survival Rate Ikan Nila (Oreochromis. Sp) Strain Merah dan Strain Hitam yang Dipelihara pada Media Bersalinitas. Jurnal Ilmiah Universitas Batanghari Jambi, 16(1), 159–166.
Auliana, R. (2001). Gizi & Pengolahan Pangan. Adicita.
Ciptanto, S. (2010). Top 10 ikan air tawar, panduan lengkap pembesaran secaraorganik di kolam airterpal, karamba, dan jala apung. Yogyakarta: Lyly Publisher.
Gunarso, W. (1985). Tingkah laku ikan dalam hubungannya dengan alat, metode dan taktik penangkapan. Bogor: Fakultas Perikanan. Institut Pertanian Bogor, 149.
Herjayanto, M., Munandar, A., Pratama, G., Syamsunarno, M. B., Yanuarti, R., Ilhamdy, A. F., & Kurniawan, I. D. (2021). Gerakan Ketahanan Pangan melalui Budidaya Ikan dalam Ember dalam Menghadapi Pandemik Covid-19 di Desa Kareo, Kabupaten Serang. PRIMA: Journal of Community Empowering and Services, 5(1), 7. https://doi.org/10.20961/prima.v5i1.43968
Kartamihardja, E., K. Purnomo, D. W. H. Tjahjo, C., & Umar, M. T. D. S. dan S. K. (2010). Petunjuk Teknis Pemulihan Sumber Daya Ikan Di Perairan Umum Daratan Indonesia. Pusat Penelitian Pengelolaan Perikanan dan Konservasi Sumber Daya Ikan.
Kartamihardja, E. S., K. Purnomo, S. K., & Umar, dan C. (2010). Karakteristik limnologis, perkembangan populasi ikan patin siam (Pangasionodon hypopthalmus) introduksi dan perikanan di Waduk Wonogiri, Jawa Tengah. J. Kebijak. Perikan. Ind, 3, 37–50.
Khairuman, S. P., Amri, K., & Pi, S. (2008). Buku Pintar Budi Daya 15 Ikan Konsumsi. AgroMedia.
Kordi, M. G. H. (2005). Budidaya Ikan Patin: Biologi, Pembenihan dan Pembesaran. Yayasan Pustaka Nusantara. Yogyakarta, 170.
Kurniawansyah, H., Amrullah, A., Salahuddin, M., Muslim, M., & Nurhidayati, S. (2020). Konsep kebijakan strategis dalam menangani eksternalitas ekonomi dari COVID-19 pada masyarakat rentan di indonesia. Indonesian Journal of Social Sciences and Humanities, 1(2), 130–139.
La Ode, M. A., Iba, W., Ingram, B. A., Gooley, G. J., & de Silva, S. S. (2015). Mariculture in SE Sulawesi, Indonesia: Culture practices and the socio economic aspects of the major commodities. Ocean & Coastal Management, 116, 44–57.
Mulyono, D. (2001). Budi daya ikan betutu. Kanisius.


Nasution, Z., dan Yanti, B. V. I. (2014). Industrialisasi Perikanan Mendukung Ketahanan Pangan Di Pedesaan Perairan Umum Daratan. Jurnal Kebijakan Sosial Ekonomi Kelautan Dan Perikanan, 4(2), 147.https://doi.org/10.15578/jksekp.v4i2.602
Ndobe, S., dan Ya, R. (2016). Pertumbuhan dan Kelangsungan Hidup Ikan Nila (Oreochromis sp .) yang Dipelihara Pada Media Bersalinitas. Jurnal Sains Dan Teknologi Tadulako, 19–27.
Prafiadi, S., & Maturahmah, E. (2020). Variasi Morfometrik Ikan Mujair (Oreochromis Mossambicus) Pada Ekosistem Rawa (Lentik Water) Di Wilayah Prafi, Masni Dan Sidey, Kabupaten Manokwari. Jurnal Biosilampari: Jurnal Biologi, 2(2), 58–66.
Prameswari, G. N. (2018). Promosi Gizi Terhadap Sikap Gemar Makan Ikan Pada Anak Usia Sekolah. JHE (Journal of Health Education), 3(1), 1–6. https://doi.org/10.15294/jhe.v3i1.18379
Resosudarmo, B. P., Hartono, D., AHMAD, T., Subiman, N. I. L., & OLIVIA, A. N. (2002). Analisa Penentuan Sektor Prioritas Di Kelautan dan Perikanan Indonesia. Jurnal Pesisir Dan Lautan, 4(3), 17–28.
Sander Jaya Aritonang, Deni Efizon, W. (2019). Jurnal Pola Pertumbuhan Ikan Betutu ( Oxyeleotris marmorata ). Fakultas Perikanan Dan Kelautan Universitas Riau, 0–8.
Sari, I. P. (2017). Laju pertumbuhan dan efisiensi pakan ikan nila (Oreochromis niloticus) yang dipelihara dalam kolam terpal yang dipuasakan secara periodik. Jurnal Akuakultur Rawa Indonesia, 5(1),45–55.

Suroyya, A. N., Triarso, I., & Wibowo, B. A.(2017). Analisis Ekonomi Rumah Tangga Nelayan Pada Alat Tangkap Gill Net di PPP Morodemak, Kabupaten Demak. Journal of Fisheries Resources Utilization Management and Technology, 6(4), 30–39.
Suyanto, S. R. (2011). Pembenihan dan pembesaran nila. PT Niaga Swadaya.
Umar, C., E. S. Kartamihardja, Husnah, A. dan K., & Kasim. (2016). Pematangan teknologi CBF Ikan Bandeng dan pengendalian ikan asing invasif di Waduk Sempor, Jawa Tengah. Laporan Akhir Kegiatan Pada Pusat Riset Perikanan. P 37.
Yunianto, A., Putro, S. P., & Hariyati, R. (2012). Keanekaragaman Jenis Ikan Tangkap Di Sekitar Karamba Daerah Ngasinan Waduk Kedungombo Jawa Tengah. Jurnal Akademika Biologi, 1(1), 43– 49.

Downloads

Published

2022-02-26

How to Cite

Purnomo, E. ., & Chika, S. (2022). POTENSI KERAGAMAN IKAN DI WADUK KEDUNG OMBO SEBAGAI PENYEDIA KEBUTUHAN PANGAN BERKELANJUTAN. Jurnal Biogenerasi, 7(1), 99–107. https://doi.org/10.30605/biogenerasi.v7i1.1679