UJI DAYA TERIMA NUGGET TEMPE DENGAN PENAMBAHAN JAMUR TIRAM (Pleurotus ostreatus) SEBAGAI MAKANAN ALTERNATIF PENGGANTI DAGING

Main Article Content

Siti Nurlani Harahap
Lily Novianty
Dewi Novina Sukapiring

Abstract

The nuggets sold in the market are usually made from chicken or beef. However, processed nugget products made from animal protein, namely using chicken and beef, have a high fat content and low fiber, therefore it is necessary to innovate by diversifying animal-based foods with plant-based foods in processed nuggets. This study aims to determine the acceptability of tempe nuggets with the addition of oyster mushrooms as an alternative food to replace meat. The method used in this study was a randomized block design (RBD) which consisted of three treatment levels: P0 = 100% tempeh; P1 = 75% tempe : 25% oyster mushrooms; P2 = 50% tempe : 50% oyster mushrooms; P3 = 25% tempe : 75% oyster mushrooms. Tempe nuggets power test with the addition of oyster mushrooms was carried out using an organoleptic test consisting of 20 panelists with a numerical scale of 5 = very like; 4 = likes; 3 = somewhat like (ordinary); 2=dislike and 1=dislike very much. The P2 treatment, namely 50% tempeh and 50% oyster mushrooms, had the panelist's average preference for taste, aroma, texture and friability of tempeh nuget with the highest value. This could be because the composition might be very good when compared to other compositions.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Article Details

How to Cite
Nurlani Harahap, S., Novianty, L., & Novina Sukapiring, D. (2023). UJI DAYA TERIMA NUGGET TEMPE DENGAN PENAMBAHAN JAMUR TIRAM (Pleurotus ostreatus) SEBAGAI MAKANAN ALTERNATIF PENGGANTI DAGING. Jurnal Biogenerasi, 8(2), 479 - 487. https://doi.org/10.30605/biogenerasi.v8i2.2847
Section
Articles

References

Sumantri, B., Ali, A. , dan Johan, V.S. 2015. Pemanfaatan Tempe dengan Jamur Tiram (Pleurotus ostreatus) dalam Pembuatan Nugget. Jom Faperta, 2(2). Fakultas Pertanian Universitas, Riau.

Purbowati, Maryanto S, Afiatna P. Formulasi Nugget Jamur Tiram Sebagai Makanan Selingan Rendah Lemak Dan Tinggi Serat (Formulation of Oyster Mushroom Nugget as a Low Fat and High Fiber Snack). Darussalam Nutr J. 2020; 4(1):44–51.

Adiningsih, N. R. (2012). Evaluasi Kualitas Nugget Tempe dari Berbagai Varietas Kedelai. [skripsi]. Bogor : Institut Pertanian Bogor.

Atatasih, Hesti, dkk. 2023. Uji Daya Terima Aneka Frozen Food Berbahan Dasar Tempe sebagai Alternative PMT Balita. Jurnal Kesehatan Komunikasi. 9(1): 40-46.

A.N., Retno, dkk. 2020. Nugget Tempe Dengan Substitusi Tepung Kacang Merah Sebagai Pangan Kaya Zat Besi. SAGU. 19(1) : 10-18.

Hanief, F., Pratiwi, E., Sani, E. Y. 2021. Pengaruh Konsentrasi Jamur Tiram dengan Kacang Kedelai terhadap Sifat Kimia Fisika dan Organoleptic Nugget. Jurnal Teknologi Pangan dan Hasil Pertanian, 15(1) : 1-4.

Harahap, S. N., Novianty, L., Sembiring, U. N. 2022. Daya Terima Keripik Daun Jeruju dari Tanaman Jeruju ( Acanthus ilicifolius) Di Desa Paluh Merbau Kecamatan Percut Sei Tuan Kabupaten Deli Serdang. Jurnal Biogenerasi, Vol 7 No. 2.

Keliat, J. M., Sukapiring, D. N., Iftari, N. 2018. Daya Terima Keripik Kangkung Belerang Dengan Penggorengan Menggunakan Minyak Curah. Jurnal Agrohita, 2(2): 45-51

Pratama. (2013). Bisnis Jamur Tiram. Jakarta : PT. Agromedia Pustaka.

Saragih, R. 2015. Nugget Jamur Tiram (Pleurotus ostreatus) sebagai Alternatif Pangan Sehat Vegetarian. E-Journal WIDYA Kesehatan dan Lingkungan, 1(2):90-95.

Santoso, E. C. 2019. Perbedaan Mutu Organoleptik Pada Formulasi Nugget Tempe Dan Jamur Tiram (Pleurotus Ostreatus) Sebagai Makanan Alternatif Diet Vegan Skripsi. Malang: Universitas Brawijaya

Situmorang, M., Nainggolan, R.J., dan Limbong, L.N. 2017. Pengaruh Perbandingan Jamur Tiram dengan Brokoli dan Perbandingan Tepung Terigu dengan Tepung Ubi Jalar Kuning Terhadap Mutu Nugget Jamur Tiram. J.Rekayasa Pangan dan Pert, 5(3):478-484.

Suprihartini, C., Budiman, F. A., Umarsih , Y. 2022. Pengaruh Penambhan Tempe terhadap Daya Terima dan Kadar Air Nugget Jamur Tiram. Seminar Publikasi Ilmiah Kesehatan Nasionl (SPIKenNas), 01(01): 199-208.


Alfiana. 2014. Karakterisasi Nugget Tempe dengan Variasi Penambahan Jamur Merang dan Tiram. Skripsi. Jember : Universitas Jember.

Astriani, R.P., Kusrahayu, Mulyani S., 2013. Pengaruh Berbagai Filler (Bahan Pengisi) Terhadap Sifat Organoleptik Beef Nugget. Animal Agriculture Journal. 2(1) : 247-252.

Ayu Azizah Aprillia. 2015. Tingkat Kerapuhan Dan Daya Terima Biskuit Yang Disubstitusi Tepung Daun Kelor (Moringa oleifera). Skripsi. Surakarta : Universitas Muhammadiyah Surakarta.