ANALISIS PROKSIMAT KERUPUK DAUN JERUJU DARI TANAMAN JERUJU (Acanthus ilicifolius)

Authors

  • Lily Novianty
  • Siti Nurlani Harahap
  • Dewi Novina Sukapiring

DOI:

https://doi.org/10.30605/biogenerasi.v8i1.2286

Keywords:

Proximate, nutrition, fat, protein, carbohydrate

Abstract

Proximate analysis is an analysis performed to determine the nutritional value contained in a food or processed food. This study aims to determine the water content, protein content, fat content, ash content and carbohydrate content of Jeruju leaf crackers. The method used in this research was an experimental method in the laboratory by analyzing the water content, protein content, fat content, ash content and protein content of Jeruju leaf crackers. From the research conducted, the water content results for the S1 treatment were 3.17 + 0.12; S2 is 6.58 + 0.01 and S3 is 6.51 + 0.53. The resulting protein content for the S1 treatment was 28.65 + 0.52; S2 of 31.78 + 0.53; S3 is 23.97 + 1.05. The resulting fat content for the S1 treatment was 24.49 + 0.06; S2 is 19.74 + 0.01 and S3 is 21.64 + 0.06. The resulting ash content for the S1 treatment was 2.12 + 0.01; S2 is 1.4 + 0.01 and S3 is 1.39 + 0.02. The resulting carbohydrate content for the S1 treatment was 41.55 + 0.5; S2 is 40.46 + 0.5 and S3 is 46.47 + 1. Analysis of water content, protein content and ash content in Jeruju leaf crackers decreased in value while for fat content and carbohydrate content increased the levels if the concentration of Jeruju leaf extract was added to the sample more and more

Downloads

Download data is not yet available.

References

Failasufa, M.K., Sunarto, W., Pratjojo, W. 2015. Analisis Proksimat Yoghurt Probiotik Formulasi Susu Jagung Manis Kedelai dengan Penambahan Gula Kelapa (Cocos nucifera) Granul. Indo. J. Chem. Sci. 4(2): 117-121

Harahap, S.N., Novianty, L., Sembiring, U.N. 2022. Uji Daya Terima Keripik Daun Jeruju dari Tanaman Jeruju (Acanthus ilicifolius) di Desa Paluh Merbau Kecamatan Percut Sei Tuan Kabupaten Deli Serdang. Biogenerasi. 7(2): 83-91

Irawanto, R., Ariyanti, E.E., Hendrian, R. 2015. Jeruju (Acanthus ilicifolius): Biji, Perkecambahan dan Potensinya. Pros Sem Nas Masy Biodiv Indon. 1(5):1011-1018

Irawanto, R. 2020. Pengembangan Modul Akuatik (QR) Dalam Menambah Informasi Koleksi Tumbuhan di Kebun Raya Purwodadi. Prosiding Seminar Nasional SIMBIOSIS V. 221-231

Keliat, J.M., Sukapiring, D.N., Iftari, W. 2018. Daya Terima Kerupuk Kangkung Belerang dengan Penggorengan Menggunakan Minyak Curah. Jurnal Agrohita. 2(2): 45-50

Nurfitri, W.A., Widiastuti, E. L., Cahyani, E.N. 2018. Efek Ekstrak Metanol Daun Jeruju (Acanthus ilicifolius L.) Serta Buah Jeruju dan Taurin Dalam Menurunkan Kadar Glukosa Darah dan Kolesterol serta Fertilitas Mencit Jantan (Mus musculus) yang Diinduksi Aloksan. Prosiding Seminar Nasional Tumbuhan Obat Indonesia ke 5. 17-18 Oktober 2018. Magelang. 267-275

Suleman, R., Kandowangko, N. Y., Abdul, A. 2019. Karakterisasi Morfologi dan Analisis Proksimat Jagung (Zea mays L.) Varietas Momala Gorontalo. Jambura Edu Biosfer Journal. 1(2):72-81

Yuliani, N., Maulinda, N. 2017. Analisis Proksimat Dan Kekuatan Gel Agar – Agar Dari Rumput Laut Kering Pada Beberapa Pasar Tradisional. Jurnal Sains Natural. 2(2): 1-15.

Novianti, S. & Arisandi, A. 2021. Analisis Kosentrasi Kadar Lemak, Protein, Serat Dan Karbohidrat Alga Coklat (Sargassum crassifolium) Pada Lokasi Yang Berbeda. Jurnal Juvenil : Jurnal Ilmiah Kelautan dan Perikanan. 2(1): 32-38.

Mahfuz, H., Herpandi, Baihaki, A. 2017. Analisis Kimia dan Sensoris Kerupuk Ikan yang Dikeringkan dengan Pengering Efek Rumah Kaca (ERK). Jurnal Fistech : Jurnal Teknologi Hasil Perikanan. 6(1): 39-46.

Loka, HH., Novidahlia, N., Hutami.R., 2017. Keripik Simulasi Ekstrak Daun Cincau Hijau (Premna oblongifolia Merr.,) Simulated Chips Of Green Cincau Leaf (Premna oblongifolia Merr.,) Extract. Jurnal Agroindustri Halal. 3(2): 152-159.

Theresia, et al., 2016. Karakteristik Kerupuk Panggang Ikan Lele (Clarias gariepinus) Dari Beberapa Perbandingan Daging Ikan Dan Tepung Tapioka. Jurnal JPB Kelautan dan Perikanan. 11(1) : 25-40.

Sukendar, A., Martinus dan N. Tanti., 2013. Pembuatan Sistem Otomatis Untuk Pengaturan Mekanisme Kerja Mesin Cetak Kerupuk Dengan Menggunakan Mikrokontroller Atmega. Fakultas Teknik Universitas Lampung. Bandar Lampung. Jurnal FEMA. 1(1).

Siagian, YS., 2018. Konten Nutrisi Daun
Jeruju(Acanthus Ilicifolius L) Dan Buah Pedada (Sonneratia caseolaris) Serta Produk Olahannya Di Desa Lubuk Kertang Kabupaten Langkat, Sumatera Utara. Skripsi. Universitas Sumatera Utara. repositori.usu.ac.id diakses 4 Februari 2023.

Downloads

Published

2023-02-14

How to Cite

Novianty, L. ., Nurlani Harahap, S. ., & Novina Sukapiring, D. . (2023). ANALISIS PROKSIMAT KERUPUK DAUN JERUJU DARI TANAMAN JERUJU (Acanthus ilicifolius). Jurnal Biogenerasi, 8(1), 378–384. https://doi.org/10.30605/biogenerasi.v8i1.2286